«La cuina és el paisatge posat a la cassola»

Si «la cuina és el paisatge posat a la cassola», la gastronomia catalana és mar i muntanya, tradició i avantguarda, natura i arquitectura, o dit d'una altra manera, una riquesa paisatgística plena de contrasts, d'herència cultural i de productes autòctons de qualitat que conviuen en harmonia o la converteixen en un referent de la dieta mediterrània.

Degustar la cuina catalana és passejar per la seva geografia, història i llegat. Des de l'edat mitjana fins a l'actualitat ha rebut influències que assenten la base dels seus fogons i que, en el seu desenvolupament, la defineixen com a «diversa i amb personalitat pròpia». La indústria alimentària i la restauració han sabut treure-li el màxim partit, oferint una àmplia oferta culinària en evolució constant capaç de conquerir qualsevol paladar.

No hi ha dubte que els productes de temporada marquen aquesta oferta gastronòmica. A la tardor ens sorprenen els bolets; a l'hivern, les calçotades i les xatonades; a la primavera, les fruites exquisides; i a l'època que ens ocupa, els festins del mar. Vols recordar algunes de les receptes més delicioses?

PA AMB TOMÀQUET 
Com ja saps, és un dels plats amb més fama i demanda de Catalunya. Ve de gust a qualsevol hora i és molt fàcil de preparar. Consisteix a un pa de pagès, tallat a llesques (torrades o no), refregat amb un tomàquet ben madur, si és possible amb molta polpa. Hi afegim un raig d'oli, sal, si ens ve de gust, i llest per menjar!

ESCALIVADA
L'escalivada és un altre entrant típic de la gastronomia catalana. Els seus ingredients són les albergínies, les cebes i els pebrots vermells rostits al forn.  S'amaneix amb oli d'oliva i sal. Se sol servir amb pa de pagès torrat i anxoves filetejades. L'escalivada també s'utilitza per fer «coca de recapte».

CALÇOTS
Els «calçots» provenen del sud de Catalunya i, com ja hem dit anteriorment, són un producte de temporada que podem adquirir entrat el mes de novembre. Són semblants a les cebes, però més tendres, allargats i dolços. La forma més habitual de preparar-los és a la brasa, acompanyats amb salsa romesco. Exquisida, per cert.

CARGOLS
La cuina catalana presenta receptes dispars a l'hora de cuinar cargols. Una de les més llegides és la dels «cargols a la llauna». Es tracta de coure els cargols a foc viu amb sal, oli i pebre en una safata metàl·lica de molt poca profunditat. Per norma general, se serveixen acompanyats d'allioli i salsa picant.    

CREMA CATALANA
És un dels postres més emblemàtics de la gastronomia catalana. Es prepara amb rovells d'ou, llet i farina. Se sol cobrir amb una capa fina de sucre caramelitzat que li aporta un contrast cruixent deliciós. També s'utilitza per farcir pa de pessic i altres dolços.